De ultieme sollicitatiegesprek-vragen-lijst

Je kan nooit elke vraag van een sollicitatiegesprek voorbereiden, maar er zijn wel vragen die vaak terugkeren. Wij geven een serieuze lijst met populaire vragen zodat je alvast kan beginnen oefenen.

Kreeg jij onlangs een vraag die je verraste, die moeilijk was, of die je gewoon leuk vindt? Bezorg ze dan aan ons. Wij nemen ze op in ons overzicht.

Zelf een vraag toevoegen aan de databank >

Populaire vragen

 • “Vertel eens wat over jezelf?”
  Vaak begint een sollicitatiegesprek met deze vraag. Bereid die vraag goed voor. Geef een bondig antwoord, maar vertel zeker alle informatie die de recruiter nodig heeft. Blijf professioneel en probeer persoonlijke, emotionele zaken te vermijden.
 • “Wat zijn je sterktes?”
  Een klassieker. Hou je antwoord beperkt tot drie puntjes. Zorg ervoor dat die drie sterktes relevant zijn voor de job. Vertel over werksituaties waarbij die sterktes van pas kwamen.
 • “Waarom zouden we je aannemen?”
  Sta zeker in je schoenen en vertel op een overtuigende manier waarom het bedrijf jou echt nodig heeft. Vertel over de vereisten die in de vacature vermeld staan, maar betrek ook een aantal aanvullende talenten. Dat kan jou misschien onderscheiden van de rest.
 • “Wanneer kan je beginnen werken?”
  Opgepast! Dit betekent niet dat je al wordt aangenomen. Misschien vragen ze het gewoon uit praktische overwegingen. Als je nog aan het werk bent, wees dan eerlijk over wanneer je opnieuw beschikbaar bent.
 • “Waarom wil je hier werken?”
  De recruiter verwacht hier een goed voorbereid antwoord. Met een grondige research ontdek je wat de belangrijkste waarden zijn binnen het bedrijf. Stem je antwoord daar op af.
 • “Wat zijn je zwaktes?”
  Wees eerlijk en vertel over een zwakte, maar zorg ook dat je er een positieve draai aan kan geven. Bijvoorbeeld: “Mijn Frans kan altijd beter, maar ik heb het afgelopen jaar een avondcursus gevolgd en ik boek veel vooruitgang.” Vertel niet dat je geen zwaktes hebt, dat gelooft niemand.
 • “Waarom ben je ontslagen?”
  Als recruiters zien dat je ontslagen bent op je vorige job, verwacht dan deze vraag.  Blijft steeds eerlijk en probeer altijd af te ronden met een positieve noot. Leg bijvoorbeeld uit wat je hebt geleerd uit de ervaringen die je hebt opgedaan.
 • “Hoeveel wil je verdienen?”
  Op www.loonwijzer.be kan je het loon van mensen met een gelijkaardig profiel opzoeken. Vraag ook raad aan vrienden en collega’s. Zo krijg je ongeveer een idee van wat mogelijk is. Probeer geen concrete getallen te vernoemen voor je zeker bent dat je de job krijgt.
 • “Vertel ons wat meer over je ervaring bij je vorige werkgever?”
  Haal weer enkele concrete voorbeelden aan en vertel hoe jij een bepaald project in goede banen hebt geleid. Hoe kan die ervaring een meerwaarde zijn voor het bedrijf waar je nu solliciteert?
 • “Hoe ga jij om met stress?”
  Zeg niet dat je geen last hebt van stress. Elke werknemer heeft al eens lastige momenten. Vertel eerlijk over een stressvolle situatie tijdens je vorige functie en leg uit hoe je daarmee omging. Geef een concreet voorbeeld.
 • “Waar zie jij jezelf over vijf jaar?”
  Denk al eens na over je toekomstplannen want de kans is groot dat je deze vraag krijgt voorgeschoteld. Zeg wat je wil doen binnen dit specifiek bedrijf over een aantal jaar. Probeer niet uit te weiden over studie- of gezinsplannen.

Vreemde vragen…

Sommige vragen uit ons volgend lijstje lijken op het eerste zicht een beetje vreemd, maar het antwoord zegt toch veel over jezelf. Recruiters willen met dit soort vragen je persoonlijkheid leren kennen en inschatten hoe je je in groep gedraagt.

 • “Welke goede voornemens heb je voor dit jaar?”
  Stoppen met roken of een gezonde levensstijl zijn goede persoonlijke voornemens, maar zijn niet erg relevant in een sollicitatiegesprek. Geef realistische professionele doelen die je geschikt maken voor deze job.
 • “Op welk dier lijk jij het meest?”
  Hier volstaat natuurlijk niet het dier dat jij het mooist vindt. Achter deze keuze zit een logische redenering. Daarom kan je best inspiratie halen uit de Axenroos. De roos beschrijft tien dieren en hun voornaamste kenmerken. Welk dier past het best bij jou? http://www.sintrochus.be/de_axenroos.htm
 • “Naar welke bekende persoon kijk jij op?”
  Probeer na te denken over inspirerende personen die kwaliteiten hebben, geschikt voor deze job. Een creatieve geest uit de digitale sector kan bijvoorbeeld opkijken naar Steve Jobs, een flamboyante verkoper naar Marc Coucke.
 • “Als je nog maar zes maanden te leven had, wat zou je dan doen?”
  De recruiter kan met deze vraag zien welke prioriteiten jij stelt in het leven, maar het is ook een test voor je creativiteit. Denk aan iets waarvoor jij na je dood herinnerd wilt worden, bij voorkeur iets dat relevant is voor je carrière.
 • “Met welk type auto kan je jezelf vergelijken?”
  Het beste antwoord is niet noodzakelijk een dure, luxueuze auto. Denk bewust na over de kwaliteiten van verschillende automerken. Volkswagen is betrouwbaar, Smart is efficiënt, BMW is snel, de nieuwe zelfrijdende Google auto is heel geeky… Alles hangt af van de job waarvoor je solliciteert.
 • “Wat zou je doen als je de enige persoon bent die een vliegtuigcrash heeft overleefd?”
  Je kan antwoorden dat je eerst naar je eigen veiligheid kijkt, maar zorg ook dat je aan anderen denkt. Misschien kan je het vliegtuig controleren op overlevenden. Zeggen dat je daarna onmiddellijk zoekt naar een manier om met de buitenwereld te communiceren, toont dat je goed crisissituaties kan aanpakken.
 • “Je hebt 2000 ongelezen mails, maar mag er maar 300 beantwoorden. Welke kies je en welke niet?”
  Iedereen heeft al wel eens last van een overvolle mailbox, soms moet je dus prioriteiten kunnen stellen. Je kan bijvoorbeeld zeggen dat je eerst zoekt naar namen en onderwerpen van mails die dringend beantwoord moeten worden. Daarna maak je tijd om ze alle 300 van antwoord te voorzien.
 • “Hoeveel autobanden worden er per jaar in Japan verkocht?”
  De vraagsteller weet waarschijnlijk zelf het antwoord niet. Hij wil gewoon weten of je analytisch dit probleem in stukjes kan kappen om een oplossing te zoeken. Zeg dus niet dat je het niet weet, maar bouw een redenering op a.h.v. de totale bevolking van Japan, de gemiddelde levensduur van een band, etc.

 

Ongepaste vragen

Het gebeurt soms dat recruiters te ver gaan en een ongepaste vraag stellen. Dat doen ze omdat ze gewoon het antwoord willen weten, of omdat ze je uit je tent willen lokken. Voorbeelden van ongepaste vragen zijn:

 • Heb je schulden?
 • Ga je nog kinderen bijnemen?
 • Val je op mannen of vrouwen?
 • Hoe vaak ben jij eigenlijk ziek?

Je beslist zelf of en hoe je antwoordt, maar blijf sowieso altijd vriendelijk. Als je inspiratie hebt kan je proberen gevat te antwoorden, zonder echt persoonlijke informatie prijs te geven.

Stel zelf ook vragen

Durf zelf vragen te stellen tijdens een sollicitatiegesprek. Hiermee toon je je interesse en bovendien krijg je een beter beeld van het bedrijf en de functie in kwestie. Uiteindelijk is het ook voor jou een kennismaking. Je wórdt niet alleen beoordeeld, je beoordeelt zelf of het bedrijf en de functie je inderdaad liggen.
Wacht wel het juiste moment af. Stel enkel vragen wanneer er een open sfeer is en neem zeker niet volledig de leiding van het gesprek over. Meestal laat de interviewer op het einde van het gesprek ruimte voor jouw vragen.

Praktische zaken als salaris en vakantie zijn zeker belangrijk en mogen geen taboe zijn tijdens een sollicitatiegesprek, maar vraag er niet onmiddellijk naar. Toon eerst je interesse! Eventueel kan je dit soort vragen ook houden voor een tweede gesprek.

Zelf een vraag toevoegen aan de databank >

Share This