De ultieme sollicitatiegesprek-tips-pagina

Sollicitatiegesprekken zijn niet bepaald prettig. De zenuwen gieren door je lijf en je hoopt maar dat je elke vraag goed kan beantwoorden. Het sollicitatiegesprek is voor het bedrijf en voor jou een kans om elkaar nader te leren kennen.

We geven je een aantal tips om het gesprek tot een goed einde te brengen.

Tip 1: Voorbereiding

Een grondige voorbereiding is essentieel voor een goed gesprek. Je sollicitatie begint al voor je het gebouw binnenstapt. Om sterker in je schoenen te staan, kan je het internet gebruiken om alle geheimen van de onderneming te ontdekken. Bezoek zeker de website en sociale media-profielen van het bedrijf. Spreek ook je netwerk aan, misschien kan een kennis van je wel meer vertellen over het bedrijf. Bekijk onze voorbereiding-tips.

Tip 2: Jezelf

Leer jezelf kennen. Neem je cv er eens bij en noteer een aantal zaken. Wie ben je? Wat wil je bereiken? Wat zijn je sterktes en zwaktes? Koppel die zaken aan de vacature en oefen het gesprek alvast luidop tegen jezelf. Ook al voelt dit een beetje raar.

Tip 3: de meest voorkomende vraag

De meest voorkomende vraag tijdens een sollicitatiegesprek is “Vertel eens iets over jezelf?” Bereid het antwoord goed voor. Vertel genoeg, maar begin niet te ratelen. Oefen dat antwoord een aantal keer in, maar zorg ervoor dat je de tekst niet van buiten leert. Anders klinkt het te ingestudeerd.

Tip 4: Oefenen

Oefen het gesprek alvast in met iemand die je kent. De andere stelt dan veel voorkomende sollicitatievragen.

Tip 5: Praktische voorbereiding

Begin goed op voorhand met de praktische voorbereiding. Als er wordt gevraagd om diploma’s of getuigschriften mee te nemen, begin dan niet twee uur voor het eigenlijke gesprek te zoeken. Bepaal ten minste een dag voordien hoe je op de locatie gaat geraken om stress te vermijden. Vergeet de naam van het bedrijf en de recruiter niet. Arriveer beter te vroeg dan te laat om een mogelijke vertraging voor te zijn.

Tip 6: Kopie

Neem altijd een extra kopie van je cv, sollicitatiebrief, referenties of portfolio mee. Vergeet geen pen (plus reserve-pen) en een notitieboekje. Misschien hoor je wel zaken die je beter kan opschrijven.

Tip 7: Je GSM

Schakel je gsm uit tijdens het gesprek om gênante situaties te vermijden. Laat hem gewoon in je tas of broekzak zitten en begin er niet op te tokkelen tijdens het gesprek.

Tip 8: De eerste indruk

De eerste indruk bepaalt in grote mate het verloop van je gesprek. Kleed je geschikt voor de sector waarin je gaat terechtkomen. Ga je voor een baan in de financiële- of banksector? Dan draag je best een pak met das. Voor andere, minder formele sollicitaties volstaat een verzorgde look met hemd en geklede schoenen. Het is beter om je te formeel te kleden dan te informeel.
Geef bij de binnenkomst een goede handdruk. Een slappe handdruk komt onzeker over, maar druk zeker niet te hard.

Tip 9: Comfort

Draag enkel kleren waar je je comfortabel in voelt. Wie zich goed in zijn vel voelt, zal een veel betere indruk maken. Make-up, juwelen en parfum kunnen, maar hou het subtiel.

Tip 10: Geen gepruts

Ga altijd rechtop zitten en probeer je gezicht of haar niet aan te raken, zo kom je erg nerveus over. Let op vervelende tics zoals bewegen met je voet of voortdurend aan een pen prutsen.

Tip 11: Positief en enthousiast

Wees positief in je antwoorden. Als je zichtbaar geïnteresseerd en enthousiast bent, maak je al een erg goede indruk. Praat nooit slecht over je oude werkgever, ook al wil je er zo snel mogelijk weg. Laat zien dat je de nieuwe functie een goede carrière-zet vindt.

Tip 12: Meerwaarde

Een sollicitatiegesprek dient niet enkel om over jezelf te praten. Vertel waarom jij een meerwaarde kan zijn voor het bedrijf en wat jullie voor elkaar kunnen doen.

Tip 13: Vragen

Bereid zelf ook een aantal vragen voor. De kans is groot dat de recruiter vraagt: “Heb je nog vragen voor ons?” Om te vermijden dat je met een mond vol tanden staat, kan je al een vijftal vragen voorbereiden waar je echt antwoord op wil weten. Zo toon je interesse in het bedrijf en de functie.

Tip 14: Het toilet

Het klinkt misschien vanzelfsprekend, maar vergeet niet naar het toilet te gaan voor het gesprek. Met een volle blaas kan je onmogelijk ontspannen alle vragen beantwoorden.

Klaar. Nu is het een goed idee om te lezen welke vragen vaak worden gesteld tijdens het sollicitatiegesprek. (Bekijk de vragen)

Share This